Vervangende toestemming: erkenning kind

Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor het nemen van een beslissing over uw kind? Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank. Hiermee kan ik u bijstaan. Neem nu contact op.
Direct contact

Het erkennen van een kind kan alleen met toestemming van de moeder. Geeft de moeder geen toestemming? Dan kan de vader vervangende toestemming vragen bij de rechter.

Voor het vragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig.

Voorwaarden erkenning kind

U kunt niet zomaar een kind erkennen. Hiervoor moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • U bent verwekker van het kind
  • U moet 16 jaar of ouder zijn
  • Het kind heeft niet meer dan 1 juridische ouder

Vervangende toestemming aanvragen

Wilt u uw kind erkennen, maar krijgt u geen toestemming van de moeder? U kunt de rechter dan vragen om vervangende toestemming.

Houd er rekening mee dat dit proces emotioneel beladen kan zijn. U zult bij de rechter aan moeten tonen waarom deze vervangende toestemming zou moeten verlenen en dat u toegewijd bent aan het ouderschap.

Voor het vragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig. Deze staat u bij tijdens het hele proces: van de aanvraag tot de zitting, van de uitspraak tot een eventueel hoger beroep. Zorg er daarom altijd voor dat u een goede klik heeft met uw advocaat; het vragen van vervangende toestemming kan een lang proces zijn.

Vader wil kind niet erkennen

Gehuwde of geregistreerde partners worden bij de geboorte van hun kind automatisch ook de juridische ouders. Dit geldt dus niet voor ongetrouwde partners. De vader moet het kind dan zelf nog erkennen.

De juridische ouder van een kind heeft ook een wettelijke onderhoudsplicht: dit omvat het betalen van de kosten voor verzorging, onderhoud en studie. Soms wil een biologische vader het kind niet erkennen, om onder deze onderhoudsplicht uit te komen. De wet beschermt echter de minderjarige: een biologisch ouder die het kind niet heeft erkend is toch verplicht om een onderhoudsbijdrage in de vorm van kinderalimentatie te betalen.

Erkenning als niet-biologische ouder

Het kan soms voorkomen dat uw ex-partner en u alleen op een niet-biologische wijze een kind hebben kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan adoptie, een draagmoeder of een donor. 

Besluit u vervolgens om tijdens de zwangerschap uit elkaar te gaan? Soms heeft u dan niet de mogelijkheid om het kind te erkennen, terwijl u dat wel heeft gewild. Ook dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de rechter.

Voor het vragen van vervangende toestemming in de situatie waarin u niet de biologische ouder bent, geldt ook een aantal voorwaarden:

  • U was de levenspartner van de moeder, of
  • U hebt ingestemd met het krijgen van een kind op een niet-biologische wijze, of
  • De erkenning is in het belang van het kind.

Erkenning van duomoeder

De juridische ouders van een kind hoeven niet per definitie ook de biologische ouders te zijn. Het is mogelijk om een kind te erkennen, zonder daar een bloedband mee te hebben. U hoeft dus niet de verwekker te zijn van het kind dat u wilt erkennen.

Twee vrouwen met een geregistreerd partnerschap of die zijn getrouwd na een zwangerschap door een anonieme donor, zijn altijd juridische ouders van hun kind. Deze erkenning gaat dus automatisch. Hiervoor moet bij de geboorteakte wel aangetoond worden dat de donor anoniem is. 

Erkenning ongedaan maken

U kunt de rechter vragen om de erkenning van een kind ongedaan te maken. Hier moet u wel een goede reden voor hebben. Voor het vernietigen van een erkenning is altijd een advocaat nodig.

Om vernietiging van de erkenning aan te vragen, moet aan een aantal voorwaarden gedaan worden:

  • De erkenner is niet de biologische ouder van het kind, en;
  • De moeder is niet eerlijk geweest over de verwekker van het kind, of;
  • De erkenner is gedwongen tot erkenning.

Om aan te tonen dat u aan de voorwaarden voldoet, neemt de erkenner deel aan een DNA-onderzoek.

Hulp bij vervangende toestemming

Weigert uw ex-partner toestemming te verlenen en heeft u hulp nodig bij de aanvraag hiervan? Of wilt u juridisch advies inwinnen? Mr. Christiaan Plaat begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen wanneer u te maken heeft met vraagstukken rondom vervangende toestemming. 

Schakel daarom een advocaat in voor het begrijpen van de juridische procedures en het indienen van een verzoek bij de rechtbank.

Bel of app: 06-22867246, mail: info@advocatenkantoorplaat.nl of vul onderstaand het contactformulier in.

Direct telefonisch contact

Christiaan Plaat

Christiaan Plaat

Advocaat Ede

"Als advocaat wil ik rechtsbijstand verlenen aan een ieder die daarom verzoekt, ongeacht leeftijd of maatschappelijke positie. Vertrouwen, integriteit, waardigheid en respect zijn daarbij kernwaarden."

Direct contact met Christiaan Plaat