Vervangende toestemming bij verhuizing

Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor het nemen van een beslissing over uw kind? Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank. Hiermee kan ik u bijstaan. Neem nu contact op.
Direct contact

Bent u van plan om te verhuizen en wilt u graag uw minderjarige kind(eren) meeverhuizen? Als er sprake is van gezamenlijk gezag dan moet u hiervoor toestemming hebben van de andere ouder. Indien hiervoor geen toestemming wordt verleend, kunt u vervangende toestemming vragen aan de rechtbank.

Voor het vragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig. 

Toestemming verhuizen met uw kind(eren)

Wanneer u als ouder wilt verhuizen met uw kind(eren), is het verkrijgen van toestemming van de andere ouder cruciaal. Dit geldt met name als u gezamenlijk ouderlijk gezag deelt.

Toestemming waarborgt de rechten en belangen van alle betrokken partijen, inclusief dat van uw kind(eren). Het belang van uw kind(eren) staat immers altijd voorop, dus het is goed om te bedenken waarom u wilt verhuizen en welke invloed dat heeft op het leven van uw kind(eren).

Vervangende toestemming aanvragen

In sommige situaties kan het verkrijgen van wederzijdse toestemming moeilijk zijn, vooral als er geschillen zijn tussen ouders over de verhuizing. U kunt in dat geval vervangende toestemming aanvragen.

Dit houdt in dat, indien de andere ouder geen toestemming geeft, aan de rechter gevraagd kan worden om deze toestemming te vervangen. De rechter zal dit niet zomaar doen, u moet hiervoor goede redenen hebben.

Er is een aantal criteria waaraan de rechtbank uw verzoek zal toetsen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • De reden van de verhuizing;
  • De zorgvuldigheid en voorbereiding van de verhuisplannen;
  • Voorgestelde maatregelen en alternatieven om de impact van de verhuizing op zowel het minderjarige kind als de andere ouder te verzachten of te compenseren;
  • De mate van ouderlijke samenwerking en communicatie;
  • Het recht van het kind en de andere ouder op onverminderd contact in een vertrouwde omgeving;
  • Verdeling van zorgtaken en continuïteit van de zorg;
  • Frequentie van het contact tussen het kind en de andere ouder zowel voor als na de verhuizing;
  • De leeftijd van het kind, de mening van het kind, de huidige omgeving en de gewendheid aan veranderingen;
  • Bijkomende kosten van omgang na de verhuizing.

Verhuizing zonder ouderlijk gezag

Heeft u geen ouderlijk gezag? Dan betekent dit echter niet automatisch dat uw ex-partner met ouderlijk gezag zomaar mag verhuizen met uw kind(eren) zonder uw toestemming. Met name als hierdoor de mogelijkheid van uw kind(eren) tot contact met u wordt belemmerd, kan de rechter verbieden om te verhuizen en eventueel zelfs zou kunnen beslissen dat u moet terugverhuizen.

Hulp bij vervangende toestemming

Wilt u graag verhuizen met uw kind(eren) en geeft uw ex-partner hiervoor geen toestemming? Of is uw ex-partner van plan te verhuizen met uw kind(eren) en bent u het hier niet mee eens? Mr. Christiaan Plaat begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen wanneer u te maken heeft met vraagstukken rondom vervangende toestemming.

Schakel daarom een advocaat in voor het begrijpen van de juridische procedures of het indienen van een verzoek bij de rechtbank.

Bel of app: 06-22867246mail: info@advocatenkantoorplaat.nl of vul onderstaand het contactformulier in.

Direct telefonisch contact

Christiaan Plaat

Christiaan Plaat

Advocaat Ede

"Als advocaat wil ik rechtsbijstand verlenen aan een ieder die daarom verzoekt, ongeacht leeftijd of maatschappelijke positie. Vertrouwen, integriteit, waardigheid en respect zijn daarbij kernwaarden."

Direct contact met Christiaan Plaat