Toestemming reizen met kind

Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor het nemen van een beslissing over uw kind? Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank. Hiermee kan ik u bijstaan. Neem nu contact op.
Direct contact

Als u met uw kind naar het buitenland wilt reizen, heeft u soms toestemming nodig van de andere ouder. Dit is afhankelijk van het ouderlijk gezag en afspraken die u onderling heeft gemaakt. Zorg ervoor dat u altijd de juiste documenten heeft als u met uw kind naar het buitenland wilt reizen.

Of u toestemming nodig heeft van uw ex-partner is afhankelijk van uw situatie. Deze kan als volgt zijn:

  • U heeft geen ouderlijk gezag of gezamenlijk ouderlijk gezag
  • U heeft volledig ouderlijk gezag

Voor het vragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig. 

Reizen met kinderen zonder of met gezamenlijk ouderlijk gezag

U wilt reizen met uw kind(eren) maar heeft geen (volledig) ouderlijk gezag. U heeft in dit geval toestemming nodig van uw ex-partner om uw kind(eren) mee te nemen naar het buitenland. Doet u dit niet, dan bent u strafbaar.

U moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Toestemmingsverklaring reizen met kind

Om uw kind(eren) mee te nemen naar het buitenland, moet u toestemming hebben van uw ex-partner. Hiervoor moet u een toestemmingsformulier voor reizen met een minderjarige invullen. U laat dit formulier bij de grens zien.

Kopie identiteitsbewijs gezaghebbende

Als de rechter zich over het verzoek heeft gebogen en vervangende toestemming heeft toegewezen, wordt het verzoek tot naamswijziging inhoudelijk beoordeeld. Zelfs als een ouder geen gezag heeft, kan hij of zij nog steeds zijn mening over het verzoek geven. Een uitzondering geldt voor kinderen van 12 jaar en ouder, waarbij de wil van het kind doorslaggevend is.

Uittreksel BRP van het kind

Neem ook een internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van uw kind(eren) mee. Hierin staan onder andere de gegevens van uw kind en wie de ouders zijn. U vraagt een uittreksel van het BRP aan bij uw gemeente.

Aanvullende voorwaarden

Landen buiten de EU kunnen hun eigen voorwaarden stellen. Check daarom altijd goed de voorwaarden van het land van uw bestemming bij de ambassade of het consulaat.

Geen toestemming: wat nu?

Bij het vragen van toestemming aan de ex-partner, kan deze weigeren. U heeft dan geen toestemming om te reizen met uw kind(eren). Wat nu?

In dat geval kunt u vervangende toestemming vragen aan de rechter. Voor het aanvragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig. Neem contact op voor meer informatie.

Reizen met volledig ouderlijk gezag

U heeft als ouder volledig ouderlijk gezag over uw kind(eren). Dit betekent dat de andere ouder geen toestemming hoeft te geven voor het reizen naar het buitenland.

U moet wel altijd aan kunnen tonen dat u volledig ouderlijk gezag heeft. Dit kunt u doen door een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van uw kind(eren). Vraag dit document aan bij uw gemeente. 

Hulp bij vervangende toestemming

Weigert uw ex-partner toestemming te verlenen en heeft u hulp nodig bij de aanvraag hiervan? Mr. Christiaan Plaat begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen wanneer u te maken heeft met vraagstukken rondom vervangende toestemming.

Schakel daarom een advocaat in voor het begrijpen van de juridische procedures en het indienen van een verzoek bij de rechtbank.

Bel of app: 06-22867246mail: info@advocatenkantoorplaat.nl of vul onderstaand het contactformulier in.

Direct telefonisch contact

Christiaan Plaat

Christiaan Plaat

Advocaat Ede

"Als advocaat wil ik rechtsbijstand verlenen aan een ieder die daarom verzoekt, ongeacht leeftijd of maatschappelijke positie. Vertrouwen, integriteit, waardigheid en respect zijn daarbij kernwaarden."

Direct contact met Christiaan Plaat