Jeugdrechtadvocaat

Minderjarig en in aanraking met het rechtssysteem? Ik kan jou helpen. Neem nu contact op.
Direct contact

Veel minderjarigen in Nederland komen in aanraking met het jeugdrecht. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze onder toezicht worden gesteld, uit huis worden geplaatst, verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit of hun ouders gaan scheiden. De juridische wereld waarin de minderjarige verzeild raakt is voor hem of haar, nog meer dan voor een volwassene, ingewikkeld en belastend.

Minderjarig

Als je zelf minderjarig bent, kun je op verschillende manieren in aanraking komen met het jeugdrecht:

  • het gaat niet goed met je op school en/of thuis en de rechter moet beslissen of je onder toezicht gesteld wordt van een stichting voor jeugdzorg of dat je uit huis geplaatst wordt.
  • je wordt verdacht van een strafbaar feit en je krijgt daarom te maken met de politie, de officier van justitie, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau HALT of de kinderrechter.
  • je ouders gaan of zijn uit elkaar en je bent het niet eens met de omgangsregeling of je verblijfplaats.

Jeugdstrafrecht

Het jeugdstrafrecht is van toepassing op jeugd tussen 12 en 18 jaar en soms op jongeren ouder dan 18 jaar. Dus ben je tussen 12 en 18 jaar, dan kan de politie je aanhouden en meenemen naar het politiebureau waar je wordt verhoord. Bij aanhouding moet de politie zeggen waarvan je wordt verdacht.

Zwijgrecht

Vanaf het moment dat de politie je een vraag stelt, geldt dat je niet verplicht bent om vragen te beantwoorden. Je hebt zwijgrecht. De politie moet je daar ook op het moment van aanhouding op wijzen.

Advocaat bij verhoor

Bij verdenking van heel ernstige strafbare feiten komt er altijd een advocaat op het politiebureau om jou voorafgaand aan het (eerste) verhoor met jou te praten, jou op jouw rechten te wijzen en te vertellen wat je kunt verwachten. Dit heet consultatiebijstand. Ben je tussen de 12 en 15 jaar en word je verdacht van een ernstig strafbaar feit, dan komt er altijd een advocaat met je praten. Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf kiezen of je met een advocaat wilt praten. Bij een niet ernstig strafbaar feit mag je, ongeacht je leeftijd, zelf kiezen of je met een advocaat wilt praten.

Behalve het recht op consultatiebijstand, voorafgaand aan het (eerste) verhoor, heb je ook recht op aanwezigheid van jouw advocaat tijdens het verhoor zelf. Dat heet verhoorbijstand. Je mag ook, in plaats van de advocaat, jouw ouders vragen om bij het verhoor aanwezig te zijn.

Omdat je meestal niet precies weet wat je te wachten staat en wat jouw rechten zijn, is het altijd verstandig om eerst met de advocaat te praten en de advocaat ook bij het verhoor aanwezig te laten zijn. De advocaat komt op voor jouw belangen.

Geen kosten

Er zijn vanaf het moment van aanhouding door de politie voor jou geen kosten voor het werk dat de advocaat doet. De kosten van de advocaat worden door de Staat betaald. Jij hoeft dus niets te betalen.

Jeugdrechtadvocaat in Ede

Heb je te maken met het jeugdstrafrecht? Dan is Christiaan Plaat als jeugdrechtadvocaat er voor jou om jouw belangen te behartigen.

Bent u meerderjarig en wordt u verdacht van een strafbaar feit of wordt u opgeroepen voor een verhoor? Ook dan kan ik u bijstaan als strafrechtadvocaat

Direct telefonisch contact

 
Christiaan Plaat

Christiaan Plaat

Advocaat Ede

"Als advocaat wil ik rechtsbijstand verlenen aan een ieder die daarom verzoekt, ongeacht leeftijd of maatschappelijke positie. Vertrouwen, integriteit, waardigheid en respect zijn daarbij kernwaarden."

Direct contact met Christiaan Plaat