Vervangende toestemming: paspoort aanvragen

Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor het nemen van een beslissing over uw kind? Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank. Hiermee kan ik u bijstaan. Neem nu contact op.
Direct contact

Vanaf 14 jaar hebben kinderen een identificatieplicht: zij zijn dan verplicht om hun identiteitsbewijs te tonen als hiernaar wordt gevraagd door de politie.

Voor het aanvragen van een identificatiebewijs van een kind is soms toestemming van de ouders nodig. Als één van de ouders hiervoor geen toestemming verleend, kan de andere ouder vervangende toestemming aanvragen.

Voor het aanvragen van vervangende toestemming heeft u altijd een advocaat nodig.

Toestemming ouders bij aanvragen identiteitsbewijs

Het aanvragen van een identiteitsbewijs, paspoort of ID-kaart, gaat via de gemeente. Tot uw kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, moeten beide ouders hier toestemming voor geven.

Leeftijd kind Toestemming ouders
Tot 12 jaar voor paspoort en ID-kaart
Tot 18 jaar voor paspoort

U kunt als ouders toestemming geven door:

  1. een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Deze verklaring vindt u op de website van de gemeente waar u het document aanvraagt, of
  2. zelf mee te gaan naar het gemeentehuis. Neem in dat geval uw eigen identiteitsbewijs ook mee.

Aanvragen vervangende toestemming identiteitsbewijs

Soms wil de andere ouder geen toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij de ene ouder een paspoort wil aanvragen voor een vakantie met het kind, maar de andere ouder het hier niet mee eens is.

Hebt u gedeeld of geen gezag en wil de andere ouder geen toestemming geven? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de kinderrechter. Dit doet u bij het arrondissement waarin uw gemeente valt.

Houd er wel rekening mee dat er enige tijd overheen kan gaan tot de rechter uw aanvraag voor vervangende toestemming beoordeelt. Schakel daarom op tijd juridische hulp in.

Hulp bij vervangende toestemming

Weigert uw ex-partner toestemming te verlenen en heeft u hulp nodig bij de aanvraag hiervan? Of wilt u juridisch advies inwinnen? Mr. Christiaan Plaat begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste informatie en ondersteuning te krijgen wanneer u te maken heeft met vraagstukken rondom vervangende toestemming.

Schakel daarom een advocaat in voor het begrijpen van de juridische procedures en het indienen van een verzoek bij de rechtbank.

Bel of app: 06-22867246mail: info@advocatenkantoorplaat.nl of vul onderstaand het contactformulier in.

Direct telefonisch contact

Christiaan Plaat

Christiaan Plaat

Advocaat Ede

"Als advocaat wil ik rechtsbijstand verlenen aan een ieder die daarom verzoekt, ongeacht leeftijd of maatschappelijke positie. Vertrouwen, integriteit, waardigheid en respect zijn daarbij kernwaarden."

Direct contact met Christiaan Plaat